Colomban maku ja rakenne keräävät kiitosta

  Luokittelemattomat

Colomba on noussut Suomessa yhdeksi suosituimmista perunoista. Kysyimme Colombaa käyttäneiltä kuluttajilta, minkälaisia käyttökokemuksia niistä on kertynyt.

Colombaa on kaupoissa saatavissa 1 kg nimikkopussissaan, jonka myynti kiihtyy edelleen. Esimerkiksi osa Prismoista on tänä talvena siirtynyt ottamaan pussit laatikoiden sijaan 200 kilon konteissa.

Kyselyä tehtiin pääkaupunkiseudulla S-ryhmän myymälöissä sekä Herkkujen Suomi -tapahtumassa Helsingin Rautatietorilla. Varsinaiset vastaukset kerättiin nettilomakkeella ja puhelinhaastatteluina sen jälkeen, kun perunat oli ehditty kodeissa valmistaa ruuaksi ja syödä. Vastauksia saatiin jonkin matkaa yli 50, joista valtaosa netin kautta.

Kuluttajia pyydettiin muun muassa omin sanoin kuvailemaan syömiensä Colombien makua sekä antamaan maulle arvosana asteikolla 1–5. Colombaa pidettiin maultaan hyvänä: Vain 6 % vastaajista antoi arvosanaksi yksi, kaksi tai kolme. Loput 94 % syöjistä piti Colomban makua joko nelosen tai vitosen arvoisena. Täydet viisi pistettä mausta antoi peräti 75 % vastaajista. Maun ohella kiitosta saivat Colomban muista erottuva rakenne, jonka ansiosta sama lajike käy hienosti käytännössä kaikkeen mahdolliseen ruuanlaittoon.

Söin Colombaa keitettynä, paistettuna ja tein uunilohkoperunoita. Tämä oli tähän asti paras peruna mitä on syönyt. Maistuva, hyvä maku ja laadukas peruna. Olen jo suositellut muillekin. –Aleksi

colomba-kaistale

Colomba on monikäyttöistä perunaa

Kyselyyn osallistuneet kuluttajat olivat valmistaneet Colombasta käytännössä kaikkia mahdollisia perunaruokia. Lajike tuntui vastaajien mukaan sopivan, kuten pakkauksessakin luvattiin, kaikkeen ruuanlaittoon. Toki valtaosa eli vajaat 60 % vastaajista oli yksinkertaisesti keittänyt perunat sellaisinaan. Keitinperunoita oli syöty esimerkiksi jauhelihakastikkeen, kalan, pihvien ja esimerkiksi kanttarellimuhennoksen lisukkeena.

Myös keittoruuat toistuivat vastauksissa tiheästi. Colombasta oli tehty nakkikeittoa, kalakeittoa ja jauhelihakeittoa sekä keittoja. Uunissa paistaen Colombasta oli vastaajien keittiöissä syntynyt muun muassa lohkoperunoita, maalaisranskiksia ja tikkuperunoita, uuniperunaa, valkosipuliperunoita ja kiusauksia. Lohkoperunat olivat selvästi yleisin uunissa valmistettu perunalaji. Yksi vastaajista kertoi napostelleensa Colomban uunilohkoperunoita myös kylmänä dippikastikkeen kera.

Paistinpannulla Colombasta syntyi ainakin pyttipannua ja röstiperunoita sekä esittelyissä jaellun reseptivihkosen yllyttäminä myös tukku perunamunakkaita.

Keitin 2 kg pottuja. Seuraavana päivänä tein munakasta kypsistä potuista. Huippu. Pehmeä, tukee kalan makua. Hyvä pottu keitettynä, ja paistettuna munakkaassa vieläkin parempi. Olen jo suositellut muillekin. –Pekka

Keitin Colomba-perunat ja söin niiden kanssa villiä siikaa sekä tuoretta salaattia. Voin kertoa, että kyllä nuo perunat maistuivat erinomaisesti. Oli tosi hauska tutustua tähän uuteen perunalaatuun. Perunat olivat sopivan kokoisia ja kauniita ulkonäöltään, sekä sulivat suussani. Keitettäessä perunat pysyivät kokonaisina. Toivon, että voin ostaa näitä Prismasta, jossa käyn usein ostoksilla. –Terttu

Keitettyjä perunoita vihreän persinjasalsan kanssa. Peruna hajosi mukavasti haarukalla, vaikka kesti keittäessä hyvin koossa, ei rupia tai muita vikoja. Maku oli mieto, mutta miellyttävä. Yleensä lajiketta enemmän kiinnitän huomiota perunan muihin ominaisuuksiin kuten jauhoisuus ym., mutta tämä vaikutti hyvältä yleisperunalta. –Hanna

Tein Colombasta keitetyt perunat kalan ja kantarellimuhennoksen kera. Peruna oli kiinteää, kauniin muotoista ja kauniin väristä, hyvänmakuista, ehkä hieman makeaa, suutuntumaltaan miellyttävän koossapysyvää. Jos tuote ei ole selkeästi muita kalliimpi ja jos pystyn toteamaan perunan laadun pakkauksesta, niin ostan varmasti jos tätä on saatavilla. –Helena

Käytin Colombat grillipihvien ja kastikkeen lisukkeena. Perunat kypsyi nopeasti eikä hajonnut. Ihanan pehmeä maku. –Krista

 

Pysyy koossa, mutta silti hyvää muusiperunaa

Keitinperunoiden, keittojen ja uuniruokien ohella myös perunamuusi oli yksi yleisimmistä vastauksista, kun kysyttiin, mitä ruokaa Colombasta tuli tehtyä. Noin 20 % vastaajista kertoi muussanneensa kaikki tai osan ostamistaan Colomboista. Muusin ystävistä jokainen kehui Colombasta syntynyttä perunamuusia. Osa kummasteli, miten näin hyvin koossa pysyvästä perunasta ylipäätään voi tehdä näin hyvää muusia. On totuttu siihen, että muusia varten tarvitaan jauhoisempaa perunaa.

Tein Colombasta muusia. Erittäin korkeatasoinen peruna laadultaan. Aito perunan maku, ja kaiki hyvät perunalle kuuluvat ominaisuudet. Olen jo suositellut muillekin. –Jorma

Keitin Colombat, ja seuraavan kerran tein muussia. Oli ohut kuori ja tasalaatuista. Pikästä aikaa hyvää perunaa! Ostin jo lisää kun löysin Prismasta. –Marja-Leena

Valmistin Colomboista perunamuussia johon lisäsin porkkanoita. Olipa hyvää. Tasalaatuista oli. Täydellistä. Perunat olivat kesäisen makuiset. Kilon pussi perunoita on sopiva, ei niin väliä pussin kuviolla. Ostaisin lisää, mutta ei taida meidän lähikaupassa olla. –Liisa

Teimme perunamuusia ja tosi maukasta tuli. Höystimme sen ripauksella oliiviöljyä ja sitruunamehua. –Anna

Tuli hyvä muusi. –Hannu

Moni suosii rakenteeltaan pehmyttä perunaa

Colomban makua kuvailtiin monin positiivisin sanoin. Yksi useimmin toistuvista oli pehmeys. Osa pehmeiden perunoiden ystävistä yhdisti pehmeyden syömiensä perunoiden rakenteeseen, osa taas makuun.

Maku ja rakenne kulkevatkin käsi kädessä. Arkikielessä puhutaan ruuan ”mausta”, joka tieteellisin termein jaotellaan itse maun lisäksi tekstuuriin eli suutuntumaan sekä aromiin eli suun onteloiden kautta nenään kulkeutuviin tuoksuihin. Jälkimakuun vaikuttavat eniten tuoksut eli aromit. Colomban tapauksessa pehmeys voi viitata sekä itse makuun että tekstuuriin. Colomban solurakenne on kypsennyksen jälkeen löyhä, minkä vuoksi rakenne rikkoontuu pehmeästi sekä haarukan alla että suussa.

Vilkaisu perunantutkimuksen maailmaan kertoo pehmeän ja kiinteän lajikkeen erosta. Sitä voimaa, joka tarvitaan kypsän perunan rikkomiseen hampaiden välissä tai kielen ja kitalaen välissä voidaan mallintaa mittausteknisesti. Pehmeän ja aidosti kiinteän perunan välistä eroa havainnollistaa hyvin Colomban ja Annabellen mittausten vertailu:

colomba-joulet

 

Pehmeys ja jauhoisuus kietoutuvat käsitteinä toisiinsa, mutta rakenteen pehmeys on teknisesti ottaen eri asia kuin jauhoisuus.

Jauhoisuudesta puhutaan silloin, kun perunan soluissa kelluvat tärkkelysjyväset kypsennyksen yhteydessä turpoavat ja turvotessaan rikkovat perunan rakenteen. Liiasta jauhoisuudesta seuraa rikkikiehumista, jolloin peruna käytännössä hajoaa kattilaan.

Colomban tärkkelyspitoisuus on luontaisesti matala, eivätkä sen sisältämät tärkkelysjyväset turvotessaankaan riko perunan rakennetta, vaan perunat säilyvät kypsennyksen jälkeenkin ehjinä. Colomba ei siis ole jauhoinen sanan varsinaisessa merkityksessä.

Sen sijaan solujen väliset sidokset ovat Colomballa erityisen löyhät, minkä vuoksi perunan rakenne antaa muusattaessa tai purtaessa helposti periksi ja peruna pehmenee jo vähäisellä voimalla. Colomba on siis rakenteeltaan pehmeä, mutta ei varsinaisesti jauhoinen. Siksi siitä saa hyvän perunamuusin, vaikka se pysyykin keitettäessä hyvin koossa.

Monet kuluttajista olivat huomanneet tämän: Colombaa kehuttiin, koska se pysyi koossa, mutta oli silti miellyttävän pehmeä ja muussaantui hyvin sekä haarukan alla että varsinaista perunamuusia valmistettaessa.

Hiukan enemmän hajoava kuin kiinteä, hyvin pehmeä. –Mervi

Pehmeä, tukee kalan makua. –Pekka

Pehmeän maukas = todella hyvä! –Hilkka

Pehmeä, täyteläinen. –Päivi

Pehmeä maku, ehkä vähän ”siiklimäinen”. –Tanja

Maku oli miellyttävä ja pehmeä. –Arja

Ihanan pehmeä maku. –Krista

 

Perunan rakenne on toki makuasia. Valtaosa vastaajista piti pehmeää Colombaa juuri oikeanlaisena perunana, mutta yksi selkeä poikkeus linjaan löytyi:

Mun suuhun sopii enemmän kiinteempi peruna, mutta ihan tosi hyvänmakuinen tämä oli. –Krista

 

”En tavallisesti syö perunaa, mutta Colomba muutti mieleni”

Kaiken kaikkiaan Colomban ulkoinen ja sisäinen laatu olivat kuluttajien mieleen. Perunoiden ulkonäkö, laatu ja maku saivat valtaosalta vastaajista erinomaiset arvosanat, ja sitä pidettiin muita perunoita pidettiin muita perunoita parempina. Yksi avoimista vastauksista oli tulkittavissa negatiiviseksi. Kaikki muu palaute oli myönteistä.

Keitin Colomban lisukkeeksi pihvien kanssa. Perunoita jäi vähän, söin loput voin ja kesäsillin kanssa. Peruna oli maukas, jauhoinen ja hyvänmakuinen. Pysyi hyvin kasassa jauhoisuudesta huolimatta. Maukas ja ”raikas”. Ostaisin uudelleen, koska tämä on monipuolinen peruna. –Marianne

Colombat oli oikein hyviä, meni keittoon. Pussin koko saisi olla tuplaten. Ukkokin on niin tarkka ja sanoi, että onpas hyviä perunoita. Oikein hyvä. Voi pistää huomautuksena, että kun ukko on tosi tarkka perunoiden mausta ja laittaa paljon ruokaa, niin hän oikeen sano, että mikä tää nyt oli tää peruna. –Tuula

Colombat on tullut käyttöön, ja lisääkin on ostettu. Mä oon tehnyt lämmintä perunasalaattia, ja keitinperunaksi. Mä oon enempi kasvissyöjä, salaattiin tuli punasipulia, fetaa, kaprista, suolakurkkua, hapokasta omenaa. Pikkusen sitruunaraastetta, oliiviöljy, viinietikka. Oli hyvää. Antaisin vitosen. Mä olin tosi positiivisesti yllättynyt. Keitinominaisuudet – ei rikkoutunut, soveltui tosiaan hyvin. Maku oli hyvä. Oli hyvä. Kyl mä olen tässä jo tuttavillekin kehunut ja näyttänyt pussia. Mä sanon, et harvoin on ku löydät sellasta perunaa mikä pysyy kasassa ja soveltuu moneen eri käyttötarkoitukseen. Harvemmin olen positiivisesti oikeen yllättynyt. Tää oli vähän niinku enemmänki vielä. Ei mennyt rikki ja miten helposti kuori irtos. Ei ollut huonoa perunaa eikä mätää, ei mitään. Maksan vaikka viis euroa kilo, jos saan hyvää perunaa. Positiivista. Jatkakaa vaan samaan malliin, niin ollaan tyytyväisiä täällä toisessakin päässä. –Paula

Lue lisää Colombaan liittyviä artikkeleita

Ota yhteyttä

Jätä viesti meille, otamme yhteyttä mahdollisimman pian.

Not readable? Change text. captcha txt