Varhaisperunalajikkeen etsintä käynnissä

  #Annabelle, #Carrera, #Colomba, #Timo, HZPC Kantaperuna, Lajikeuutiset, Uutiset

Uuden varhaisperunalajikkeen etsiminen on käynnissä!

Perinteinen varhaisperunalajike Timo on yhä edelleen Suomen suosituin lajike katteenalaisessa varhaisperunatuotannossa. Muita varhaisperunalajikkeita ovat esimerkiksi Solist ja Carrera. Colombaa ja Annabelleä tuotetaan varhaiseen markkinaan enenevissä määrin. Varhaisperunamarkkinaan muutamia vuosia sitten lanseeratun Avanti-lajikkeen tuotanto on lopetettu siementuotannon tyvimätähaasteiden vuoksi eikä siitä valitettavasti ole enää saatavilla sertifioitua siemenperunaa. 

Varhaisperunamarkkinoilla on kysyntää uudelle ja lajikkeelle. Menestyäkseen varhaisperunamarkkinassa lajikkeen on oltava viljelyvarma, satoisa ja hyvänmakuinen. Uusia varhaisperunalajikkeita testasimme tänä kesänä Lokalahdella. Kokeessa testissä oli kolme lupaavaa uutuuslajiketta: Primabelle, Berber ja HZA 11-3013.  Verrokkeina olivat tutut lajikkeet: Timo, Annabelle ja Colomba. Lajikkeet istutettiin huhtikuun 27. päivä ja sato korjattiin kesäkuun 27. päivä. Tänä keväänä varhaiskentän kasvuolosuhteet olivat hyvät. Koe tehtiin peittaamattomalla siemenellä. Lajikkeissa oli havaittavissa seitin aiheuttamia oireita kuten versolaikkua. Vähiten seitin oiretta näytti Colomba ja eniten seitin aiheuttamaa oiretta oli nähtävissä Timossa.

 


Koekentän satoisin lajike oli Colomba.

Uudet lajikkeet vaikuttivat aikaisuutensa puolesta lupaavilta, mutta satotasossa eivät pärjänneet supersatoisalle Colomballe. Lajikekokeessa toiseksi parhaan keskisadon antoi Primabelle. Timon, Annabellen ja numerolajike HZA 11-3013 satotasot eivät eronneet toisistaan paljoakaan. Uutuuslajike Berberin satotaso oli kokeen vaatimattomin.

HZA 11-3013 on mielenkiintoinen lajike varhaismarkkinaan sillä sen tärkkelyspitoisuus on huomattavasti korkeampi kuin muiden (13,9%). Yleensä varhaisperunoiden tärkkelysprosentti jää noin 10 prosenttiin. HZA 11-3013:n ulkoinen laatu oli myös erityisen hyvä. Lajike ei näytä seitinoiretta ja näyttää kestävän hyvin rupea.

Vuodet eivät ole veljeksiä ja uusimme kokeen myös tulevana kesänä. Erityisen kiinnostuneita olemme uuden numerolajikkeen HZA 11-3013 suorituskyvystä tulevina vuosina.

Ota yhteyttä

Jätä viesti meille, otamme yhteyttä mahdollisimman pian.

Not readable? Change text. captcha txt