Carrera – Kaunis ja maukas varhaisperuna

  #Carrera, Lajikeuutiset, Luokittelemattomat

Carrera on maukas ruokaperunauutuus, joka on osoittautunut pohjoisissa kasvuolosuhteissamme poikkeuksellisen nopeakasvuiseksi lajikkeeksi. Kasvurytminsä ja nopean kuorenmuodostuksensa ansiosta Carrera on erittäin kilpailukykyinen varhaisperuna.

Perinteisistä varhaisista lajikkeista poiketen se kuitenkin säilyttää korkean laatunsa ja makunsa myös varastoinnissa pitkälle kevääseen.

Pohjoisissa olosuhteissa erityisen varhainen

Carreraa ei ole jalostettu erityisesti varhaisperunaksi. Itse asiassa muualla Euroopassa se on aikainen ruokaperunalajike muiden joukossa, mutta meillä Suomessa sen kasvu nopeutuu huomattavasti. Carrera hyödyntää tehokkaaseen kasvuun myös yön valoisat tunnit ”leväten” öisin vain lyhyen hetken. Se on siis täysiverinen ruokaperuna, joka pohjoisen valossa käyttäytyy kuin varhaisperuna.

Kirkaskuoriset, keltaiset mukulat

Carreran mukulat ovat keltakuoriset ja keltamaltoiset. Kuori on erittäin kirkas ja sileä, ihanteellinen pesuperunan kuori. Myös ruvenkestävyys on kohtuullisen hyvä, eikä kuoren kirkkaus himmene merkittävästi varastoinnissa edes kevättä kohti tultaessa. Carrera kasvaa hyvin niin hietamailla kuin raskaammillakin mailla.

Maltokaariviruksen osalta tutkimustieto ja käytännön kokemukset ovat vielä osin ristiriitaisia. Pahoin saastuneilla lohkoilla Carreran tiedetään oireilevan, joten erityisen hyväksi kestävyyttä ei voida sanoa. Turvallisinta lienee varata Carreralle niitä parempia maita, ja istuttaa saastuneille lohkoille kestävämpiä lajikkeita.

Kasvaa herkästi isokoiseksi

Satoisa Carrera pyrkii kasvattamaan kookkaita mukuloita, mutta mukulakoko tottelee melko hyvin ohjausta istutustiheydellä. Tiheällä istutuksella saadaan annoskokoista perunaa. Jopa varhaisperunanviljelyssä istutus saa olla melko tiheä, sillä kasvurytmi on nopea, vaikka kasvutilaa olisi vähemmänkin. Tähdättäessä aivan ensimmäisiin satoihin harvempi istutus toki nopeattaa kasvua entisestään.

Soveltuu myös kuorimokäyttöön, pienillä varauksilla

Carreraa soveltuu kohtuudella myös kuorimokäyttöön. Raakatummuminen on kuitenkin jonkin verran nopeampaa kuin parhailla kuorimolajikkeilla. Paloitelluissa tuotteissa nesteensidontakyky ei ole paras mahdollinen, ja esimerkiksi vakuumipakatuissa tuotteissa Carrera saattaa kerryttää solunestettä pakkauksen pohjalle enemmän kuin varsinaiset kuorimolajikkeet.

Poikkeuksellinen kasvurytmi, mutta tutkitusti hyvänmakuinen peruna

Keittotyypiltään Carrera on melko kiinteä lajike. Malto on rakenteeltaan irtonainen ja kevyt, ei tiiviin kiinteä. Asiakkaamme keittokokeissa Carrera-eriä onkin luokiteltu myös yleisperunoiksi. Maultaan Carrera on melko mieto, mutta hyvänmakuinen, oikean perunan makuinen peruna. Makutesteissä Carreraa on pidetty selvästi kilpailevaa lajiketta maukkaampana.

Pitkään luultiin, ettei markkinoiden varhaisin peruna voisi samalla olla maukas. Carrerassa yhdistyvät nämä kaksi asiaa oivallisella tavalla.

Ota yhteyttä

Jätä viesti meille, otamme yhteyttä mahdollisimman pian.

Not readable? Change text. captcha txt