”Antioksidantti-peruna” kasvaa puutarhoissa

  Lajikeuutiset, Luokittelemattomat, Sertifioitu siemen, Uutiset

Terveyttä edistävien antioksidanttien värittämät erikoisperunat ovat saapuneet hyvin varustettuihin puutarhamyymälöihin kautta maan. Kyseessä on perunalajike nimeltä Violet Queen. Se muodostaa kasvaessaan antosyaaneiksi kutsuttuja väripigmenttejä.

Antosyaanien ryhmään kuuluvat väriaineet antavat luonnossa sävyt esimerkiksi kukkiin, hedelmiin ja muihin kasvinosiin. Ruokavaliossamme marjat ovat parhaita antosyaanien lähteitä. Muina hyvinä antosyaanien lähteinä mainitaan yleisesti lähinnä punaviini ja punakaali, joiden antosyaanipitoisuudet ovat samaa tasoa mansikoiden kanssa. Näihin verrattuna Violet Queen -peruna sisältää nelinkertaisen määrän antosyaaneja. Perunaa myös usein nautitaan suurempina kerta-annoksina, jolloin myös antioksidanttien kulutus lisääntyy.

Kasveissa antosyaanien pääasiallinen tehtävä on pölyttäjien ja siementen levittäjien houkuttelu, mutta ne osallistuvat myös esimerkiksi kasvien solukoiden suojaamiseen ympäristön aiheuttamissa stressitilanteissa.

Antosyaaneihin on myös liitetty lukuisia ihmisten terveyttä edistäviä vaikutuksia, kuten sydän-ja verisuonitautien, metabolisen oireyhtymän kehittymisen ja ikääntymiseen liittyvien aivotoimintoja rappeuttavien häiriöiden ehkäisy sekä silmien terveyden ylläpito.

Tieteellistä näyttöä näistä terveysvaikutuksista tuotetaan  enenevissä määrin. Tuoreet tutkimukset osoittavat myös, että antosyaanit voivat edistää jaksamista ja elimistön palautumista urheilusuorituksen jälkeen sekä madaltaa kolesterolia.

Violet Queen -lajikkeen siemenperunaa on keväästä 2018 alkaen tarjolla 1 kg pakkauksissa puutarhamyymälöissä ympäri Suomen, ja kevääksi 2019 kotimaista siementä on saatavilla myös ammattiviljelyyn.

Ota yhteyttä

Jätä viesti meille, otamme yhteyttä mahdollisimman pian.

Not readable? Change text. captcha txt