Challenger – Väkivahva jauhoinen peruna

  #Challenger, Luokittelemattomat

Challenger on suosittu jauhoinen, yleiskäyttöinen peruna. Challenger on reilusti jauhoinen lajike, jonka kirkas ja sileä kuori antaa nykyaikaisen ja laadukkaan vaikutelman.

Challenger on hyvä esimerkki lajikkeesta, joka soveltuu erinomaisesti useampaan käyttötarkoitukseen. Challenger on

  1. kirkaskuorinen ja myyvä peruna pesuperunaksi
  2. kuorinta- ja käyttöominaisuuksiltaan erinomainen lajike suurtalouskäyttöön
  3. varmatoiminen ja tasalaatuinen lajike ranskanperunatuotantoon

Jauhoinen yleisperuna keltaiseen ja punaiseen pussiin

Pakkaamokäytössä Challengeriä pakataan keltaiseen ja punaiseen pussiin. Se on riittävän jauhoinen punaiseen pussiin, mutta rikkikiehumista on kilpailevia jauhoisia lajikkeita vähemmän, minkä ansiosta sitä voi huoletta pakata myös yleisperunapussiin. Kuten muillekin lajikkeille, suosittelemme Challenger-erille keittokokeita jauhoisuuden määrittämiseksi.

Challenger on keittotyypiltään ja mallon rakenteelta aito perinteinen muusiperuna. Tärkkelys jakaantuu yksittäisten mukuloiden sisällä tasaisesti. Mukulat ovat sisäisesti tasalaatuisia. Challengeristä valmistettu muusi on kuohkeaa, irtonaista ja hyvänmakuista.

Kuorimolla nopea kuoria, keittiöllä varma ja laadukas

Challenger soveltuu hyvin kuorimokäyttöön suurkeittiön jauhoisemmaksi perunaksi. Raakatummuminen on hidasta, ja keittotummumista ei juuri esiinny pitkänkään ajan kuluttua valmistamisesta. Keittolaatu säilyy varastoinnissa muuttumattomina pitkälle kevääseen ja seuraavaan kesään.

Challengerin muoto on kuorijoille sopiva ja itukuoppia ei ole käytännössä ollenkaan. Iskemiä ja mustelmoitumista syntyy jauhoiseksi lajikkeeksi vähän.

Ranskanperunatuotannossa Challenger muistuttaa perinteistä Bintjeä. Raaka-aineen kuiva-ainepitoisuus on korkea, ja se säilyy korkeana myös lopputuotteessa. Lopputuotteen rakenne on tasainen ja jämäkkä, koska Challengerin mukulat on sisäiseltä rakenteeltaan tasalaatuisia.

Challengerin sokeripitoisuudet ovat hyvin matalat, eikä se siksi ruskistu paistossa edes myöhään keväällä.

Satoisa ja taudinkestävä peruna – väkivahva kasvaja

Viljelyssä Challenger on yksi markkinoiden satoisimmista lajikkeista. Se tekee erittäin runsaasti mukuloita, ja kasvattaa ne tarvittaessa myös suurikokoisiksi. Challengerin heikkous on kokojaukauma, joka on tyypillisesti melko epätasainen. Erittäin korkea bruttosato antaa silti runsain mitoin kauppakelpoista satoa.

Poikkeuksellisen runsaan mukulaluvun vuoksi Challenger suositellaan istutettavaksi harvempaan kuin mikään muu lajike. Isokokoista perunaa tuotettaessa ison siemenkoon voi istuttaa jopa 40 cm taimivälein. Normaalia annosperunaakin tuotettaessa ison siemen voi huolettaa istuttaa 32–34 senttiin. Liian tiheä istutus vähentää Challengerin mukulalukua ja jättää satomukulat pienikokoisiksi.

Lajike on voimakaskasvuinen. Se muodostaa runsaan juuriston sekä runsaan maanpäällisen kasvuston. Voimakas juuristo antaa lajikkeelle hyvän suojan ääriolosuhteita vastaan. Challenger on osoittaunut vahvaksi lajikkeeksi myös viime vuosien erityisen märissä olosuhteissa.

Yksi markkinoiden parhaista maltokaariviruksen kestäjistä

Voimakas kasvu vaatii aikaa. Challenger on melko myöhäinen lajike niin taimettumiseltaan kuin valmistumiseltaankin. Taimettuminen on melko hidasta ja alkukehitys tyypillisesti melko epätasaista. Kasvusto tasoittuu alkukesän aikana. Syksyllä sato on korkea, ja lajike menestyy myös pohjoisimmilla tuotantoaluiella.

Challenger kestää hyvin perunarupea ja kasvaa hyvin kaikilla perunalle soveltuvilla maalajeilla. Se kestää myös erittäin hyvin maltokaarivirusta. Näkyviä oireita tulee pahoin saastuneillakaan lohkoilla harvoin esille. Y-virusta vastaan Challenger on melko kestävä, ja oireilee virustartunnan saatuaan hyvin lievästi.

Lue lisää Challengeriin liittyviä artikkeleita

Ota yhteyttä

Jätä viesti meille, otamme yhteyttä mahdollisimman pian.

Not readable? Change text. captcha txt