Koekentiltä tietoa uutuuslajikkeista

  #Annabelle, #Challenger, #Colomba, #Jessica, Luokittelemattomat

Koekentiltä kerätään arvokasta tietoa uutuuslajikkeista. Erityisesti kiinnitetään huomiota siihen miten lajikkeet menestyvät Suomen olosuhteissa. Pro Agria teki kuluneena kesänä kaksi laajaa lajikekoetta, toinen Dagsmarkissa ja toinen Jepualla. Tulokset ovat erittäin mielenkiintoisia.

Colomba loisti Dagsmarkin kentällä

Dagsmarkin koekenttä esiteltiin yleisölle 18.8. ja kentältä löytyivät kaikkien Suomessa toimivien lajike-edustajien lajikkeet. Koko kentän satoisin perunalajike oli Colomba. Kantaperunan lajikkeista toiseksi satoisimmat olivat uutuuslajikkeet Ingrid, Avanti ja Jessica. Ingrid sekä Avanti ovat varhaisperunoita. Avantin siementä on saatavilla ensi kevääksi. Se otettiin Kantaperunan lajikevalikoimaan nopeutetulla tahdilla koska siitä on saatu niin erinomaisia tuloksia Ruotsin varhaisperunaviljelijöiltä. Jessica on yleisperunalajike, joka näyttää hyötyvän erityisesti pohjoisten olojen pitkästä päivästä ja tuottaa suuren sadon juuri meidän olosuhteissa. Jessican siemen on loppuunmyyty kevääksi 2017.
Yli 40 000 kg hehtaarisatoihin ylsivät myös Annabelle, Sunita, Salinero, Challenger, Carrera, Kalista, Memphis, Canberra ja Sagitta.
Lajikekoe oli erittäin onnistunut ja kaikki peruna oli hyvälaatuista. Verrokkilajikkeena toimineen Bintjen sato jäi toisella koeruudulla 36t ja toisella 39t hehtaarilta.

Salinero vakuutti Jepualla

Jepuan koekenttä esiteltiin 19.8. ja sieltä löytyivät myös kattavasti kaikkien lajike-edustajien perunalajikkeita. Tapahtuma oli onnistunut ja paikalla vieraili paljon ammattiviljelijöitä. Perunantuottajan peltopäivillä oli lajike-edustajien lisäksi paljon muitakin peruna-alan ammattilaisia.
Kantaperunan lajikkeista tällä kentällä parhaiten menestyivät jauhoinen uutuus Salinero, kiinteä Talentine ja kesäperuna Sunita. Tutummista Kantaperunan lajikkeista paras oli Annabelle. Kasvuolosuhteet koekentällä olivat olleet hyvät koko kesän eikä märkyys ollut liiaksi vaivannut.

DSC_0333 Talentine
Jauhoinen uutuus Salinero oli Jepuan kentän satoisimpia lajikkeita Sunita on aikainen lajike joka myös säilyy varastossa Talentineä voi kuvailla ruvenkestäväksi Annabelleksi

 

 

Ota yhteyttä

Jätä viesti meille, otamme yhteyttä mahdollisimman pian.

Not readable? Change text. captcha txt