Viljelyohjeet alkavaa istutuskautta varten

  #Annabelle, #Asterix, #Carrera, #Challenger, #Colomba, #Innovator, #Jessica, #Mozart, #Noblesse, #Taurus, HZPC Kantaperuna, Kysymykset ja vastaukset, Luokittelemattomat, Perunanviljely, Viljelyohjeet

Aurinko lämmittää ja kevät saapuu. Perunanistutuksen lähestyessä kysytään vielä viimeisiä vinkkejä lajikkeiden viljelyyn. Kokosimme tälle sivulle tärkeimmät istutuskauteen liittyvät asiat. Istutussyvyys ja tiheys vaihtelevat lajikkeittain, samoin kuin suositeltava typpilannoituksen määrä. Heti istutusten jälkeen on huomattava, mitkä lajikkeet ovat arkoja metributsiinin eli Senkorin aiheuttamille vioituksille.

Alla olevaan taulukkoon on koottu ”normaalista” poikkeavat lajikeominaisuudet. Viemällä hiiren lihavoitujen tekstien päälle saat esiin tarkemman kuvauksen. Niitä klikkaamalla voit siirtyä kyseisen lajikkeen tarkempaan viljelyohjeeseen. Alta löydät lisää tietoa poikkeavista lajikkeista, ja tämän sivun alaosasta löydät listauksen lajikkeista ja linkit lajikkeiden viljelyohjeisiin.

LAJIKE ISTUTUSSYVYYS ISTUTUSTIHEYS TYPPILANNOITUS SENKORIN KESTÄVYYS
CARRERA Syvempi istutus Carrera muodostaa mukulapesän melko korkealle penkkiin. Syvä istutus vähentää vihertyneiden riskiä. Tiheä istutus Carrera kasvaa herkästi liian isoksi. Tiheä istutus tuottaa tasakokoisen ja korkean sadon  Normaali  Arka
COLOMBA  Normaali  Normaali  Normaali  Melko vahva
ANNABELLE  Normaali Harva istutus Annabelle reagoi harvaan istutukseen lisäämällä mukulalukua entisestään.   Korkeampi typpi Annabellen kasvusto on hento ja tuleentuu tavallista herkemmin. Korkeampi typpitaso pitää kasvuston vireänä pidempään.  Arka
 JESSICA   Syvempi istutus Uutuuslajike muodostaa mukulapesän hiukan muita korkeammalle. Suosittelemme ensi kokeiluissa syvempää istutusta.  Normaali Normaali Vahva
 NOBLESSE Normaali Normaali    Matalampi typpi Noblessen vahva juuristo hyödyntää tehokkaasti typpeä maasta. Liika typpi viivästyttää kasvua.  Melko vahva
 CHALLENGER Normaali    Harva istutus Runsasmukulainen Challenger tarvitsee reilusti tilaa kasvaa.  Normaali  Vahva
 MOZART Normaali  Normaali   Matalampi typpi Mozart kasvaa voimakkaasti matalallakin typpitasolla. Siten valmistuminenkaan ei viivästy liikaa.  Melko vahva
 OPERA Normaali  Normaali  Normaali  Vahva
 TAURUS Normaali  Normaali  Normaali  Melko vahva
 INNOVATOR Syvempi istutus Innovator muodostaa sadon hiukan normaalia korkeammalle penkkiin.  Normaali   Korkeampi typpi Innovator kaipaa runsaasti typpeä, jotta kasvu ei jää kesken.   Erittäin arka Innovator on poikkeuksellisen arka Senkorin vioituksille. Täysi annos saattaa tappaa taimet.
Carrera istutettava mahdollisimman syvälle

Suurin osa lajikkeista voidaan istuttaa niin sanottuun normaalisyvyyteen. ”Normaali” syvyys riippuu tietenkin penkin korkeudesta ja muodosta, mikä taas riippuu useammasta asiasta. Tarkkoja senttimääriä on siksi vaikea ohjeistaa. Joka tapauksessa Carrera on lajike, joka tekee poikkeuksen normaaliin nähden, sillä se muodostaa mukulapesän useimpia muita lajikkeita ylemmäs suhteessa siemenmukulaan. Jos penkki jää tai huuhtoutuu kovin matalaksi, voi osa sadosta vihertyä auringonvalon vaikutuksesta. Suosittelemme siis kasaamaan Carreran siemenperunan päälle runsaasti maata, esimerkiksi 5 cm muita lajikkeita enemmän.

Uutuuslajike Jessicalla on hiukan Carreran tavoin taipumusta muodostaa satomukulat muita ylemmäs, mutta Jessicalla taipumus ei ole yhtä voimakas kuin Carreralla. Asia on kuitenkin hyvä tiedostaa, varsinkin kun lajiketta viljelee ensimmäistä kertaa. Myös ranskanperunalajike Innovator on hyvä istuttaa tavallista syvempään, jotta suuriksi kasvavat mukulat pysyvät kokonaan penkin peitossa.

Carreran istutus tiheään, Annabelle ja Challenger harvaan

Istutustiheys vaihtelee siemenkoon, sadon suunnitellun käyttötarkoituksen sekä maalajin mukaan. Lajikkeen luontainen kasvutapa on tärkeää huomioida. Melko harvamukulainen Carrera kasvattaa mielellään erittäin korkean sadon, lähinnä kasvattamalla muita lajikkeita kookkammat mukulat. Erityisen tiheä istutus tasaa Carreran kokojakaumaa ja antaa yleensä erinomaisen tuloksen. Runsasmukulaiset lajikkeet, kuten Annabelle, Siikli ja Challenger hyötyvät normaalia harvemmasta istutuksesta. Annabellen on istutustiheyskokeissa todettu jopa lisäävän mukulalukua harvemmalla istutuksella. Myös Challenger tarvitsee tilaa kasvaakseen.

Noblesse ja Mozart kasvavat erityisen pienellä typpimäärällä

Typpilannoituksen suhteen tehokkaimmat kasvajat ovat punakuorinen Mozart sekä uutuuslajike Noblesse. Kumpikin lajike muodostaa erittäin voimakkaan juuriston ja rehevän maanpäällisen kasvuston jo hyvin matalalla typpilannoituksella. Karkeillakin mailla jo 40-50 kiloa per hehtaari riittää. Liika typpi myöhästyttää sadon valmistumista ja madaltaa kuiva-ainepitoisuutta. Etenkin myöhäisen Mozartin kohdalla tämä on tärkeää huomioda.

Annabelle puolestaan kasvattaa melko hennon kasvuston, joka on lisäksi melko herkkä tuleentumaan kasvun loppuvaiheessa. Normaalia runsaampi typpilannoitus tuottaa vahvemman varsiston ja auttaa kasvattamaan sadon täyteen mittaansa. Myös ranskanperunalajike Innovator kaipaa runsaasti typpeä kasvattaakseen lajikkeelle ominaiset suuret, teollisuuden käyttöön ihanteelliset satomukulat.

Innovator aivan erityisen arka Senkorille

Senkorin suhteen aroille lajikkeille suositellaan mahdollisuuksien mukaan joko maavaikutteisten aineiden käyttöä tai taimelle ruiskutettaessa maltillista annostelua. Täyttä 400 gramman Senkor-annostusta ei aroille lajikkeille ole syytä ajaa. Innovatorin arkuus on omassa luokassaan, se ei kestä Senkoria käytännössä ollenkaan.

Lajikkeiden Senkorin-kestävyydet

Carrera: 7
Colomba: 8
Annabelle: 7
Jessica: 8
Noblesse: 8
Challenger: 9
Mozart: 8
Opera: 9
Taurus: 8
Innovator: 5

Tarkempia lajikekohtaisia viljelyohjeita voi selata tämän artikkelin alapuolelta löytyvästä listauksesta. Alla on myös linkki tuoreeseen lajikeoppaaseemme. Myös jalostajan sivuilta löytyy tietoa lajikkeiden viljelystä.

Lue lisää

Lajikekohtaisia ohjeita voit lukea

tuoreesta lajikeoppaasta
Lue lisää

Voit tutustua viljelyohjeisiin myös suoraan jalostajan sivuilta:

www.hzpc.com/varieties/growing-advices (ENG)

Lajikekohtaisia viljelyohjeita

 

 

Ota yhteyttä

Jätä viesti meille, otamme yhteyttä mahdollisimman pian.

Not readable? Change text. captcha txt