Taurus – Erikoislajike perunalastujen tuotantoon

  #Taurus, Lajikeuutiset

Satoisa ja korkeatärkkelyksinen lajike perunalastutuotantoon

  • hyvä viljelyvarmuus
  • melko aikainen ja korkea tärkkelyksenmuodostus
  • tasakokoiset ja -muotoiset mukulat

Maalajit

Tauruksen viljely onnistuu kaikilla perunalle soveltuvilla maalajeilla. Voimakas juuristonkasvu antaa varmuutta myös vaikeammissa olosuhteissa. Keveimmillä mailla vedensaannin tasoittaminen tarvittaessa kastelulla vähentää kasvuhalkeamien mahdollisuutta.

Idätys

Tauruksen itämislepo on pitkä. 2-3 viikon viritysidätys +12 °C antaa parhaan lopputuloksen.

Istutus

Suositeltavat istutusetäisyydet:

30-40 mm      24 cm

40-55 mm      28 cm

Lannoitus

Tauruksen typentarve on hiukan normaalia matalampi, karkeilla kivennäismailla 55-60 kiloa hehtaarille. Normaalia korkeampi kalium-lannoitus on tarpeen, se parantaa iskukestävyyttä noston yhteydessä. Fosforilannoitus viljavuustutkimuksen mukaan.

Seittipeittaus

Vaikka Taurus ei ole kovin seitinarka, on seittipeittaus aina suositeltavaa. Peittausaineina voidaan käyttää Moncut 40 SC:tä 125 ml/1000 kg siementä, Maxim 100 FS 200-250 ml/1000 kg siementä tai Rizolexia 200-300 ml/1000 kg siementä.

Varsiston hävitys

Kasvuston luontainen tuleentuminen parantaa paistolaatua. Varsiston hävitykseen Reglone 1,5-2,0 l/ha tai Spotlight Plus 1,0 l/ha. Jos varret murskataan ennen ruiskutusta, käytetään Spotlight Plus 1,0 l/ha tai Reglonea 0,5-1,0 l/ha. Reglonen ruiskutusta kuivuudesta kärsivään kasvustoon tulee välttää.

Nosto ja varastointi

Korkean tärkkelyspitoisuutensa vuoksi Taurus mustelmoituu noston yhteydessä keskimääräistä herkemmin. Tauruksen itämislepo on pitkä ja se säilyy varastossa erinomaisesti. Toukokuulta eteenpäin prosessiominaisuudet kuitenkin heikkenevät. Säilytys +8 °C sokeroitumisen välttämiseksi.

Viljelyvinkki

Korkea tärkkelyspitoisuus altistaa Tauruksen mustelmille. Nosta hellävaroen!

Ota yhteyttä

Jätä viesti meille, otamme yhteyttä mahdollisimman pian.

Not readable? Change text. captcha txt