Aurinkoinen Sunita on aikainen yleisperuna

  #Sunita, Lajikeuutiset, Luokittelemattomat, Uutiset

Sunita on uutuuslajike, jonka lanseerausta on jo ehditty odottaa. Se on kulkenut suomalaisissa lajikekokeissa ja esittelykentilläkin risteytysnimellään BIW 02-82 jo vuodesta 2010 saakka, mutta siemenen saatavuus on ollut jatkuvasti rajallista. Tämä eniten siksi, että lajikkeen potentiaali Saksan markkinoilla on saanut HZPC:n keskittämään lähes kaiken saatavilla olleen materiaalin Saksaan. Nyttemmin Sunita on vallannut alaa käytännössä kaikkialla Euroopassa.

Kantaperunan oma kotimainen Sunitan lisäysviljely aloitettiin Kajaanin kausihuoneella kesällä 2013. Keväällä 2017 toimitettiin pieniä kokeilueriä kotimaista siementä ja kevään 2018 toimituksiin kotimainen tuotanto ylitti 100 000 kilon rajan sertifioitua siementä. Kevääksi 2019 suomalaista Sunitan siementä on tuotannossa runsaat 500 000 kiloa.

Lajike on kasvurytmiltään aikainen. Kasvusto kehittyy kevään ja alkukesän samassa tahdissa varhaisperunalajikkeiden kanssa, mutta mukulanmuodostus ja mukuloiden kasvu vastaavat kesäperunan ja aikaisen pääsadon perunan rytmiä. Kiinnostavan Sunitasta tekee se, että lajike pumppaa satomukuloihin jo aikaisessa vaiheessa melko korkean tärkkelyspitoisuuden. Mallon rakenne on aikaiseksi lajikkeeksi kuivakka ja hieman jauhoinen. Sen vuoksi lajike vaikuttaa sopivalta elokuun ensimmäisten ”väripussien” markkinaan keltaisen pussin lajikkeeksi.

Muiden uusien lajikkeidemme tapaan Sunitan malto on kaunis tummankeltainen ja kuori kirkas. Mukulaluku on suhteellisen matala, keskimäärin 9-13, ja mukulat kasvavat kookkaiksi, minkä vuoksi tiheä istutus on suositeltavaa.

Viljely

Avaa Sunitan yksityiskohtainen viljelyohje

tästä.
Viljely

Avaa Sunitan tiivistetty viljelyohje

tästä.

Ota yhteyttä

Jätä viesti meille, otamme yhteyttä mahdollisimman pian.

Not readable? Change text. captcha txt