Tasaisen varma yleisperuna Noblesse

  #Noblesse, Lajikeuutiset, Luokittelemattomat, Uutiset

Noblesse on keltamaltoinen ja keltakuorinen uusi menestyslajike. Se kasvattaa tavallista voimakkaamman juuriston ja maanpäällisen kasvuston. Ruvenkestävyys on hyvä ja maltokaariviruksen kestävyys erinomainen. Mukulat ovat muodoltaan pyöreänsoikeita. Lajike ei ole kesäperuna, vaan melko myöhäinen pääsadon lajike. Ei kuitenkaan Suomen oloissa liian myöhäinen, vaan valmistuu syksyllä normaaliin tapaan nostojen loppupuolella. Lajike toimii yhtä lailla sekä pakkaamokäytössä että kuorimoteollisuudessa.

  • Kullankeltainen ja maukas malto
  • Miellyttävän mureneva yleisperunan rakenne
  • Korkeampi tärkkelyspitoisuus
  • Hyvän ruvenkestävyys ja erinomainen moptopin kestävyys
  • Viljelyvarma ja satoisa lajike
  • Sopii hyvin sekä pakkaamiseen että kuorintaan ja teollisuuteen

 

Matalalla typellä viljeltävä lajike

Viljelyssä Noblesse on vahva ja yksinkertainen viljeltävä. Esimerkiksi Nicolan tai Melodyn tavoin se kasvaa parhaiten matalalla typpilannoituksella. Erikoista kyllä, se tuottaa matalalla typellä myös kookkammat mukulat. Liian suuri typpimäärä innostaa lajikkeen kasvamaan liian pitkään pelkkää vihreää. Yli 40 – 50 kilon typpilannoitus on Noblesselle vain harvoin tarpeen. Usein se pärjää vielä vähemmälläkin.

 

Takana pitkä testaus – Noblesse on tasainen kestomenestyjä

Noblesse on käynyt läpi koko pitkän testausjakson Suomessa aina vuodesta 2009 saakka. Vahvana kasvajana Noblesse erottui jo lajikekokeissa kilpailijoistaan. Noblesse tuotti tasaisen korkean sadon olosuhteista välittämättä. Lajike oli itse asiassa harvassa yksittäisessä kokeessa kaikista satoisin lajike, mutta niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa se nousi kerta toisensa jälkeen tasaisesti kärjen tuntumaan. Juuri tämä tasaisen korkea satotaso loi uskoa HZD 03-388:n eli nyttemmin Noblessena tunnetun lajikkeen mahdollisuuksiin. Kasvuvarman lajikkeen vahva juuristo ja voimakas kasvusto eivät tuntuneet juuri välittävän kuivuudesta, märkyydestä tai kuumuudesta, vaan kasvoivat aina tasaisen hyvin. Noblessen ruvenkestävyys oli ilmeisen hyvä, ja maltokaariviruksen kestävyys todettiin Karijoen monivuotisissa kokeissa erinomaiseksi.

Kotimainen esiperussiementuotanto aloitettiin kesällä 2012 ja ensimmäiset kotimaiset suursäkkitoimitukset saatiin liikkeelle keväällä 2015. Seuraavana vuonna siementä toimitettiin 75 tonnia, sitä seuraavana 300 tonnia ja keväällä 2018 jo runsaat 600 tonnia. Lajike on joka vuosi myyty loppuun hieman etuajassa, mutta kevään 2019 toimituksiin Noblessen siementä saatiin käytännössä rajoittamaton määrä, kun lajikkeen mukulaluku ja satotaso ylitti kaikki odotukset. Siementä nousi varastoon ”vahingossa” yli 1 500 000 kiloa. Tällaisia siemenmääriä ei oltu Suomessa tuotettu vuosikausiin muista lajikkeista kuin Melodysta ja Colombasta. Keväällä 2019 Noblesse nousikin kotimaassa suursuosikki Annabellen ohi HZPC Kantaperunan suurimmaksi lajikkeeksi.

 

Korkeatärkkinen, mutta silti melko kiinteä yleisperunalajike

Noblessen tärkkelyspitoisuus vaihteli kokeissa Suomen kasvuoloissa kesästä ja kentästä riippuen 13,4 % ja 15,2 % välillä. Kesän 2018 siemenviljelymien keskimääräinen tärkkelyspitoisuus oli 14,4 % ja korkein 15,6 %. Samoin Potwellin julkistamissa ruokaperunaerien mittaustuloksissa Noblessen tärkkelyspitoisuus oli keskimäärin tismalleen sama 14,4 % kuin siemenerissäkin.

Noblessen mallon rakenne on kypsennettynä melko tiivis ja hieman jauhoinen. Lajikkeen tyypillistä suutuntumaa kuvaa ehkä parhaiten sana ”murea”. Se ei ole täysin kiinteä, mutta ei varsinaisesti jauhoinenkaan lajike. Niin sanotun yleisperunan määritelmät vaihtelevat jonkin verran pakkaajalta ja etenkin kuluttajalta toiselle, mutta Noblesse varmasti täyttää useimpien ihmisten ”yleisperunalle” asettamat toiveet. Se ei kiehu rikki, mutta ei ole myöskään täysin kiinteästi leikkautuva peruna. Purutuntumassa on murenevuutta hieman jauhoisen perunan tapaan, ja ruuanlaitossa lajike on monikäyttöinen, kuten kunnon ”yleisperunan” pitääkin.

 

Hyvä pakkaamolla ja hyvä kuorinnassa

Sopivan tärkkelyspitoisuuden ja hyvien käyttölaatuominaisuuksien ansiosta Noblesse soveltuu hyvin kuorintaan ja suurtalouskäyttöön. Etenkin vuosien 2017 ja 2018 aikana Noblessen kuorinnasta on kertynyt paljon kokemusta käytännössä kaikilta maamme suurimmilta kuorijoilta. Lajike on saanut hyväksynnän ja positiiviset arviot kaikilta. Noblessea voidaan siis tuottaa suoraan teollisuuskäyttöön. Toisaalta hyvä kuorintalaatu antaa turvaa myös ruokaperunantuotannossa, koska mahdollisia pintavikaisia eriä on tarvittaessa helpompi myydä kuorimokäyttöön.

Ota yhteyttä

Jätä viesti meille, otamme yhteyttä mahdollisimman pian.

Not readable? Change text. captcha txt