Tilasto: Perunapaikkakuntien sademäärät

  Kysymykset ja vastaukset, Perunanviljely, Uutiset

Sateinen ja kolea alkukesä on aiheuttanut päänvaivaa maanviljelylle, eikä vähiten perunantuottajille. Istutukset viivästyivät monin paikoin, multauksen kanssa on ollut vaikeuksia ja nyt kun perunat vihdoin kiipeilevät taimelle, alkaa kasvinsuojelun kanssa olla kiirettä. On ojankaivuuta, salaojien huuhtelua ja muuta sateiden aiheuttamaa ”ylimääräistä” työtä. Paikallisten kuurojen seurauksena perunaviljelmiä on jo myös hukkunut heti kättelyssä. Tarkkoja määriä vahingoista ei ole tiedossa.

Moni kyselee, missä päin on satanut minkäkin verran. Kysyimme Ilmatieteen laitokselta tiedot muutamien suurimpien perunapaikkakuntien sademääristä viime viikoilta. Ilmatieteen laitoksen mittauspisteisiin näyttää osuneen sateita sitä runsaammin mitä pohjoisemmaksi Suomea tullaan.

Tarkasteluun poimituista paikkakunnista vähimmillä sateilla ovat touko-kesäkuussa selvinneet Loppi ja Naantali hiukan runsaan 100 millimetrin sadekertymillään. Laitilassa ja Säkylässä on satanut pari–kolmekymmentä milliä enemmän, ja Kristiinankaupungissa ja Karijoella noin 150 milliä. Edelleen Kokkolassa ja Kalajoella on satanut Suupohjaan verrattuna parisenkymmentä milliä enemmän, ja lopulta Tyrnävällä lähes 200 mm. Aiempina märkinä syksyinä muita alueita vähemmillä sateilla selvinnyt Tyrnävä on siis tänä keväänä saanut vettä vielä muitakin enemmän.

On tietenkin huomattava, että yksittäisten paikkakuntien sisällä on suurta vaihtelua. Vähempisateisellakin alueella paikalliset kuurot ovat aiheuttaneet tilakohtaisia vahinkoja, ja toisaalta runsassateisillakin alueilla on joku voinut päästä muita vähemmällä.

Ajallisesti sateet ovat osuneet eri alueilla melko tasaisesti. Toukokuun puolivälissä satoi runsaasti kaikilla paikkakunnilla. Kesäkuun alkupäivät olivat sateisimmat Kalajoella ja Suupohjassa. Juhannusviikolla sadetta riitti taas kaikilla paikkakunnilla, eniten Laitilassa ja Säkylässä.

Sateisimmat yksittäiset vuorokaudet osuivat Laitilaa lukuun ottamatta kaikilla paikkakunnilla joko toukokuun puoliväliin tai juhannuksen tienoille. Naantalissa, Lopella ja Laitilassa ei alkukesän aikana Ilmatieteen laitoksen mittauspisteisiin osunut yhtään yli 20 millin sadepäivää. Mittauspisteiden ulkopuolelta viljelijät ovat raportoineet jopa yli 50 millimetrin vuorokausikohtaisista rankkasateista.

Paikkakunta Sateisin päivä Sademäärä
Naantali 12.5. 13,5 mm
Loppi 12.5. 17,6 mm
Kokkola 13.5. 24,3 mm
Kalajoki 13.5. 20,2 mm
Laitila 26.5. 15,8 mm
Säkylä 20.6. 20,5 mm
Tyrnävä 23.6. 29,4 mm
Kristiinankaupunki 24.6. 20,9 mm
Karijoki 24.6. 22,5 mm

Sadetilasto kattaa mainitut mittauspisteet aikavälilta 1.5. – 24.6.2015.

Yle Savo 1.7.2015: Vettä liikaa myös perunalle
Ota yhteyttä

Jätä viesti meille, otamme yhteyttä mahdollisimman pian.

Not readable? Change text. captcha txt