Suurimmissa tuottajamaissa istutettu ennätysmäärä perunaa

  Luokittelemattomat

Päättyvällä kaudella kärsittiin huutavasta perunapulasta lähes kaikkialla Euroopassa. Kuten arvata saattoi, näyttää perunateollisuus nyt vastanneen talven ongelmiin viljelyttämällä rutkasti enemmän perunaa. Kun lasketaan yhteen Belgian, Ranskan, Saksan, Hollannin ja Iso-Britannian arvioita istutetuista perunahehtaareista, saadaan tulokseksi koko mitatun historian suurin perunapinta-ala, ynnäilee World Potato Markets. Säät eivät ole toistaiseksi erityisemmin suosineet perunanviljelyä. Sen vuoksi syksyn varsinaisesta perunamäärästä ei sittenkään odoteta ennätysmäisen suurta.

Viiden suurimman tuottajamaan yhteenlasketun perunapinta-alan arvellaan tällä hetkellä olevan noin 648 000 hehtaaria. Se tarkoittaisi 2,6 % kasvua verrattuna viime vuoteen ja 13,2 % kasvua verrattuna kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen. Kasvu selittyy ensisijaisesti eurooppalaisen tuotannon keskittymisellä suurimpiin tuottajamaihin. Kun vielä vuonna 2000 vain noin 27 % koko EU:n perunatuotannosta viljeltiin viidessä suurimmassa maassa, on osuus tänä vuonna noussut jo puoleen koko pinta-alasta.

Nopeinta pinta-alan kasvu on ollut perunateollisuuden ytimessä Belgiassa. Samalla kun belgialainen perunateollisuus on laajentunut ja vallannut tilaa globaalissa markkinassa, on maan perunanviljelyn pinta-ala kaksinkertaistunut yli 100 000 hehtaariin. Belgian teollisuuden imu on vaikuttanut myös naapurimaihin, etenkin Ranskaan. Ranskassa ruokaperunan tuotanto on kasvanut 20 vuoden aikana yli 40 % ollen tänä vuonna noin 150 000 hehtaaria. Suurin osa kasvusta johtuu juuri Belgiaan vietävän teollisuusperunan lisääntymisestä. Belgian pohjoisessa naapurimaassa Hollannissa sen sijaan arvellaan, että viljelykierto ja muiden viljelykasvien aiheuttama kilpailu eivät salli perunan pinta-alan kasvavan enää kovin paljon. Hollannissa ruokaperunaa on viljelty jo kymmenen vuoden ajan melko tasaisesti 70 000–75 000 hehtaaria vuosittain.

Saksassa ja Iso-Britanniassa perunan pinta-ala on ollut viime vuosina laskusuunnassa. Teollisuus ja pakkaamotoiminta käyttävät sielläkin paljon perunaa, mutta saksalainen ja englantilainen peruna-ala ovat tottuneet toimimaan paikallisesti. Saksassa ruokaperunan pinta-ala on laskenut 20 viime vuoden aikana 300 000 hehtaarista 250 000 hehtaariin. Iso-Britanniassa on samaan aikaan päädytty noin 120 000 hehtaarin tuotantoon.

Viiden suuren tuottajamaan ulkopuolella perunan viljely on vastaavasti vähentynyt. Muissa 23 EU-maassa tuotanto on maiden sisällä keskittynyt yhä suuremmille tiloille. Tosin muutamia poikkeuksia laskeviin trendeihin on myös näissä ”muissa maissa” – ainakin Tanskassa, Unkarissa ja Puolassa on nähty tarpeelliseksi lisätä perunan viljelyä.

Alkaneella kasvukaudella on valtaosassa Eurooppaa kaipailtu vesisateita. Kuivuuden arvellaan jo rajoittaneen uuden sadon määrää. Viime päivinä vettä on vihdoin saatu etenkin itäisessä Euroopassa, ja onpa Puolassa jo raportoitu osan perunapelloista hukkuneenkin. Itse asiassa Puolassa kuivuus ja myös myöhään jatkuneet hallat olivat ehtineet rajoittaa perunantuotantoa jo ennen kovia sateitakin. Saksassa sateet ovat olleet maltillisempia. Hollannissa toukokuun sademäärissä jäätiin viime päivien sateista huolimatta noin 30 milliin, kun tavanomainen toukokuun sademäärä olisi ollut noin 50 milliä. Ei vielä puhuta varsinaisesta kuivuudesta, mutta sadot eivät enää saavuttane huipputasoja. Sama tilanne vallitsee Ranskassa ja eteläisemmässä Euroopassa: Lisää vettä kaipaillaan edelleen.

Satotasojen odotetaan toki nousevan viime kesän katastrofaalisen matalalta tasolta, mutta jäävän silti monin paikoin selvästi viiden vuoden keskiarvon alle. Näin ollen suuresta perunan pinta-alasta huolimatta viiden suuren tuottajamaan perunamäärä on tämän hetken ennusteissa jäämässä alle 30 miljardin kilon. Sekin olisi paljon perunaa, mutta kuitenkin alle toissavuotisen tason.

Ota yhteyttä

Jätä viesti meille, otamme yhteyttä mahdollisimman pian.

Not readable? Change text. captcha txt