Siemenpula rajoittanee alkaneen kauden istutuksia Saksassa

  Luokittelemattomat

Kuten tunnettua, ruokaperunan hinta on Euroopassa kuluvalla kaudella korkealla. Tällä viikolla niin sanotut futuurihinnat näyttävät tunnetun historian korkeimpia ennätyslukemia. Teollisuuden sopimushinnat nousevat lähelle 33 senttiä kilolta.

Esimerkiksi Saksassa teollisuus hamuaa nyt ”toissijaisiakin” eriä ja lajikkeita, mikä voimistaa myös ruokaperunan ja jopa tärkkelysperunan kysyntää entisestään. Helmikuun alun hinta kiinteälle ruokaperunalle on Saksassa 31,5 senttiä kilolta, kertoo World Potato Markets tuoreessa markkinakatsauksessaan.

Perunan istutuskausi on Euroopassa jo alkanut. Normaaliolosuhteissa näin korkeat perunan hinnat houkuttelisivat viljelijöitä lisäämään perunan pinta-alaa. Esimerkiksi sokerijuurikkaaseen nähden peruna on tällä hetkellä erittäin hyvin kannattava viljelykasvi. Alkaneen kauden pinta-alasta on kuitenkin ennakoitu yllättävän matalaa. Syy näille epäilyille on Euroopan perunantuotantoa riivaava siemenpula.

Eurooppalaisen siemenperunatuotannon keskuksessa Hollannissa vahvistettiin alkuvuodesta laskelmat, joiden mukaan hollantilasten keskimääräiset hehtaarisadot olivat viime kesänä heikoimmat sitten kesän 1998. Heikot sadot eivät koske vain ruokaperunaa, vaan samoista poikkeuksellisista olosuhteista kärsivät myös siemenperunatilat. Heikot siemensadot heijastuvat joka puolelle Eurooppaa.

Saksassakin suosittujen lajikkeiden, kuten Fontanen, Challengerin, Markiesin ja Innovatorin siemenperunat on myyty loppuun jo viikkoja sitten. Vaikka ruokaperunaa ja ruokateollisuusperunaa tekisi mieli istuttaa aiempaa enemmän, ei siemenperunaa ole nyt saatavilla. Teollisuuden tavoin myös viljelijät saattavat olla pakotettuja valitsemaan lajikkeita, joita eivät normaalisti viljelisi.

Suomessa tilanne ei perunan hinnan eikä myöskään siemenen saatavuuden suhteen vastaa Saksan tai muun Euroopan tilannetta.

Ota yhteyttä

Jätä viesti meille, otamme yhteyttä mahdollisimman pian.

Not readable? Change text. captcha txt