Sertifiointitilasto: Colomba jatkoi suurimpana

  Luokittelemattomat

Ruokavirasto on julkistanut keväällä 2018 Suomessa sertifioidut siemenmäärät. Lajikkeittain tarkasteltuna siementonnit jakaantuvat suurimpien lajikkeiden osalta kuvan mukaisesti. Luvut pitävät sisällään myös ulkomaille viedyt suomalaiset siemenet. Osassa lajikkeita viennin osuus on suurempi ja osa on tuotettu ainostaan Suomen markkinoille.

Suomalaisen siementuotannon suurimpana lajikkeena jatkoi viime kaudella Colomba. Colombaa sertifioitiin runsaat 2 100 tonnia. Suurin osa suomalaisesta Colombasta istutettiin Suomessa, mutta ulkomaille myyty määrä lähenteli jo puolta koko määrästä. Colomban siementä vietiin keväällä 2018 eniten Keski-Eurooppaan ja Venäjälle sekä Ruotsiin ja Baltian maihin.

Toiseksi tilastossa nousi suurkeittiö- ja ranskanperunateollisuuslajike Asterix, joka ohitti niukasti Suomen viljellyimmän lajikkeen Melodyn. Punakuorinen Asterix on satoisa ja viljelyvarma lajike, joka on ollut ollut markkinoilla jo pitkään.

Sijat 4 ja 5 valloitti kiinteä ja jauhoinen ruokaperunalajike eli Annabelle ja Challenger. Annabellen ja Challengerin sertifioidut siemenet myytiin ja istutettiin pääosin Suomessa. Annabelle on noussut viimeisen kymmenen vuoden aikana tasaisesti yhä suositummaksi lajikkeeksi. Jos Annabelleä ei ole saatavilla, sitä aletaan kysellä. Annabellen maku on omaa luokkaansa! Kirkaskuorinen ja jauhoinen Challenger on parhaimmillaan irtomyynnissä tai pakattuna punaiseen tai keltaiseen pussiin.

Kaiken kaikkiaan viime keväänä Suomessa sertifioitiin 22,4 miljoonaa kiloa siemenperunaa. Määrä väheni hieman vuotta aiemmasta ollen kuitenkin selvästi korkeampi kuin keväällä 2016, jolloin sertifioitiin vain 19,6 miljoonaa kiloa. Kokonaisluvuissa on mukana myös tärkkelysperunateollisuuden käyttöä varten sertifioidut siemenmäärät.

 

Ota yhteyttä

Jätä viesti meille, otamme yhteyttä mahdollisimman pian.

Not readable? Change text. captcha txt