Ruotsin SMAK-testit: laadukkain peruna on Colomba

  Luokittelemattomat

Viime kesän perunoiden SMAK-tulokset on julkaistu Ruotsissa. Noin 250 perunaerän joukosta laadukkain merkittävä lajike on Colomba. Menestys ei tule yllätyksenä, sillä Colomban tasaisen korkea laatu nousi esiin edellisenkin kesän analyyseissä. Silloin eriä oli testauksessa yli 300. Colomba on ainoa merkittävä kesäperunalajike, jonka kaikki erät ovat olleet kumpanakin kesänä huippulaatua.

Viallisten erien määrät kahdelta viime kesältä näyttävät tältä (lajikkeet järjestetty erien lukumäärän mukaan):

LAJIKE VIALLISIA ERIÄ 2018 VIALLISIA ERIÄ 2017
Solist 11 % 23 %
Swift 27 % 0 %
Colomba 0 % 0 %
Magda 0 % 36 %
Gala 0 % 18 %
Muut lajikkeet 11 % 11 %

Yllä olevasta taulukosta on jätetty pois heikkokuoriset erät, koska aikaisten lajikkeiden kesäperuna-erissä heikkokuorisuutta ei aina pidetä varsinaisen virheenä. Colomba on aikainen lajike, ja se muodostaa nopeasti nostokelpoisen kuoren. Se näkyy tasaisen hyväkuorisina erinä myös SMAK-testeissä:

LAJIKE KUORIUTUNEET 2018 KUORIUTUNEET 2017
Solist 27 % 20 %
Swift 20 % 0 %
Colomba 9 % 8 %
Magda 25 % 27 %
Gala 11 % 21 %
Muut lajikkeet 26 % 20 %

Testaukset suorittanut Svensk Potatis AB on toiminut Ruotsissa yli 50 vuotta laadukkaan ruokaperunan puolesta. Toimialan yhdessä omistama organisaatio tekee työtä perunan laadun ja markkinoinnin eteen, ja pyrkii lisäämään ruotsalaisten kuluttajien tietoisuutta perunan vahvuuksista. Yksi näkyvimmistä tavoista tähän ovat SMAK-testit, joiden avulla ruotsalaiset perunaerät jaetaan laatuluokkiin.

SMAK-luokituksen turvin ruotsalainen kuluttaja voi ostaa perunaa paremmilla mielin luottaen siihen, että ykkösluokkaan kelpuutettu peruna on laadukasta. SMAK-analyysissä perunaerät arvioidaan muun muassa mätien ja vihertyneiden mukuloiden, sisävikojen, mekaanisten vikojen ja kuorivikojen sekä kasvuhalkeamien suhteen. Standardit pyritään pitämään korkeina, jotta parhaan laatuluokan peruna olisi aidosti hyvälaatuista.

Tulokset on julkaistu ruotsalaisessa Viola Potatis -perunalehdessä. Artikkelin lopussa Svenks Potatis kertoo terveisensä ruotsalaisille perunanviljelijöille:

Svensk Potatiksen 3 vinkkiä ruotsalaisille viljelijöille kesän irtomyyntiin:

1) Pese nostetut perunat 4 tunnin sisällä nostosta. Näin laatua heikentävät itiöt eivät ehdi kiinnittyä perunan pintaan, ja laatu säilyy parempana.

2) Peitä perunat heti sen jälkeen, kun ne on pakattu myymälään kuljetettavaksi. Näin perunoiden vihertymisprosessi alkaa vasta myymälässä, ja perunat säilyvät laadukkaina pidempään.

3) Tarjoa pestyjä perunoita, älä multaisia. Näin työskentelemme yhdessä hävikin pienentämiseksi sekä ennen kaikkea perunan kilpailukyvyn parantamiseksi verrattuna muihin elintarvikkeisiin.

Peruna on kuluttajalle yksi monista vaihtoehdoista. Meidän on tehtävä yhdessä töitä, jotta perunat näyttävät kaupassa mahdollisimman houkuttelevilta!

(Svensk Potatis, Viola Potatis 3/2019)

Ota yhteyttä

Jätä viesti meille, otamme yhteyttä mahdollisimman pian.

Not readable? Change text. captcha txt