Petlan kokeet: Annabelle satoisin ja laadukkain perunalajike

  #Annabelle, Lajikeuutiset

Perunantutkimuslaitoksen kesän 2012 lajikekokeiden tulokset on julkaistu. Yksi lajike nousee tuloksissa ylitse muiden. Annabelle on tuottanut testatuista 55 perunalajikkeesta korkeimman kauppakelpoisen sadon. Samalla Annabelle saa kokeissa täydet pisteet kaikilla laatukriteereillä ulkonäöstä makuun saakka.

Lajikekokeet toteutettiin Jepualla ja Köyliössä. Kokeiden järjestäjät istuttivat kummallakin koepaikalla siemenperunat toukokuun lopulla käsin 30 cm taimivälillä. Köyliössä penkit mullattiin kahteen otteeseen, Jepualla istutus tehtiin suoraan mullattuun penkkiin. Siementalot olivat valinneet kentälle kukin viidestä kymmeneen kärkilajikettaan. Petla analysoi kaikkien näytteet tarkasti talven mittaan.

Annabelle kasvatti kokeissa kauppakelpoisia kokojakeita (35–60 mm) noin 50 tonnia hehtaaria kohti, mikä oli eniten kaikista kokeen lajikkeista.

Sen verran täpärä kisa oli, että satoisimman lajikkeen titteli jäi riippumaan lajitteluväleistä, eli siitä huomioitiinko kauppakelpoiseksi sadoksi 35–60 mm, 40–60 mm vai 40–65 mm. Muutamat suurimukulaiset lajikkeet kasvattivat hehtaaria kohti jopa kymmeniä tonneja yli 65-millistä ja jopa yli 70-millistä perunaa. Näillä lajikkeilla bruttosato nousi Annabelleakin korkeammaksi. Kauppakelpoisessa sadossa Annabelle ajoi kuitenkin ohi.

Saantoprosentti nosti käytännön satotasoa entisestään

Satotason ohella kokeissa arvioitiin myös sadon laatua. Eristä lajiteltiin käsivalinnalla pois rupiset, kuivamätäiset, märkämätäiset, kolhuiset, epämuotoiset, halkikasvaneet, ontot ja maltovikaiset sekä vihertyneet perunat. Kattava käsivalinta tehtiin vain Jepuan koekentän sadosta.

Käsivalinnan jälkeen Annabellen saanto oli 90 prosenttia. Muiden lajikkeiden keskimääräinen saanto oli hieman alle 83 prosentin. Annabellen kanssa kilpailevilla uusilla kiinteämaltoisilla lajikkeilla saanto jäi 75–80 prosentin tietämille.

Kokeessa yleisin vioitus oli nostossa ja käsittelyssä aiheutuneet kolhut. Myös muita vioituksia löytyi vihertyneistä kuivamätäisiin ja maltovikaisiin.

Annabellelle korkea saantoprosentti on tyypillinen. Lajike on kestävä niin kasvuhalkeamia, onttoutta kuin maltovikojakin vastaan. Annabelle on sisäisen rakenteen ansiosta myös erityisen käsittelynkestävä peruna.

Petlan kokeissa toistui se, mitä käytännön tuotannossa on vuosien mittaan nähty: Annabellen korkea saantoprosentti lisäsi kokeen satoisimman lajikkeen kaulaa muihin lajikkeisiin vielä useammalla tonnilla per hehtaari.

Täydet pisteet ulkonäöstä ja keittolaadusta

Kokolajittelun ja käsivalinnan jälkeen kokeissa arvioitiin erien ulkoinen laatu sekä keittokokeiden yhteydessä mallon värin tasaisuus, keittotummuminen ja maku.

Annabelle nousi käyttölaadullaan vertailun ykköseksi saaden kaikilla osa-alueilla täydet 9,0 pistettä. Samaan ylti kaksi muuta lajikketta. Muiden lajikkeiden keskiarvot olivat ulkonäön suhteen 8,0 pistettä, värin tasaisuuden suhteen 6,5 pistettä, keittotummumisen suhteen 7,1 pistettä ja maun suhteen 7,6 pistettä.

Laadun osa-alueet Annabelle Muut lajikkeet
Ulkonäkö 9,0 8,0
Mallon värin tasaisuus 9,0 6,5
Keittotumminen 9,0 7,1
Maku 9,0 7,6

Annabelle on ollut viime vuosina yksi Suomen nopeimmin yleistyneistä perunalajikkeista. Se on satoisa ja taudinkestävä lajike, jolla on erinomaisen hyvät käyttöominaisuudet, tummankeltainen mallon väri sekä mieleenpainuva, herkullinen maku.

Ota yhteyttä

Jätä viesti meille, otamme yhteyttä mahdollisimman pian.

Not readable? Change text. captcha txt