Peruna-elokuva nostaa perunabuumia

  Perunalehdet, Perunanviljely, Uutiset

”Vain perunaa” on jo taakse jäänyttä ajattelua. Nyt haetaan ruoanlaittoon eri perunalajikkeita ja niiden eri ominaisuuksia kuten väriä, makua, muotoa ja tuoksua. Perunan valitsevat lautaselleen ne, jotka painottavat ravitsemuksellisuutta ja keveyttä, vastuullista tuotantoa, matalaa hiilijalanjälkeä sekä puhtautta. Nämä ominaisuudet ovat perunalle uniikkeja ja valintaa puoltavia ominaisuuksia.

#peruna365-verkosto on nostanut perunaa esille keväästä 2020 lähtien. Nyt on havaittu, että on aika syventää perunan tuntemusta.
– Selkeästi jo haetaan eri perunalajikkeita lajikkeiden nimillä, tutustutaan niiden makuun, muotoon, väriin ja tuoksuun. Suosikkilajikkeiden kirjo alkaa olla jo hyvin laaja, mikä on hieno asia. Ollaan siirtymässä kotiruoanlaitossa yleisperunasta eri perunalajikkeiden käyttöön. Suurkeittiöissä on mahdollista käyttää laajaa perunavalikoimaa. Samoin ravintoloissa perunankäyttöön on saatavissa syvyyttä esimerkiksi identifioimalla sitä menussa, sanoo Peruna-alan yhteistyöryhmän asiamies Laila Matikainen ja jatkaa. – Perunan hyviä ominaisuuksia täytyy jatkuvasti tuoda esille, sillä vanhat uskomukset perunasta pahana hiilihydraattina ovat tiukassa.

Perunanviljely on hyvän ja laadukkaan perunan alkulähde. Viljelijän ammattitaidolla perunaan saadaan laatu, maku ja oikea koko. Tänä vuonna perunanviljely on ollut kuivuuden takia haasteellista, mutta osaamisella saadaan tuloksia.

Peruna-elokuva tuo tarinan perunan tulosta Suomeen

Perunabuumia siivittää myös juuri elokuvateattereihin saapuva Peruna-elokuva. Se on hauska, fiktiivinen tarina perunan tulosta Suomeen 1600-luvulla. Perunan käyttö laajeni Suomeen vasta 1700-luvun lopulla. Elokuva kertoo, miten sen ympärille kerääntyi innovatiivinen tiimi miettimään perunan käyttöä nauriin sijasta.

Perunanviljelyn juurruttaminen Suomeen oli aikanaan Suomen Talousseuran ensimmäisiä tehtäviä maanviljelyn kehittämisessä ja Suomen talouden nostamisessa jaloilleen. Peruna-alalla toimii nykyisin myös yhteistyöryhmänä PAYR, joka on peruna-alan kattojärjestö. Nyt perunan uutta nousua on ollut osaltaan rakentamassa #peruna365-verkosto, johon kuuluu yli ruokaketjun 25 yritystä ja yhteisöä. Tutustu lisää täältä: www.peruna365.fi

Ota yhteyttä

Jätä viesti meille, otamme yhteyttä mahdollisimman pian.

Not readable? Change text. captcha txt