Myynti käynyt hyvin, mutta saatavuuttakin on edelleen

  Luokittelemattomat

Siemenperunan ennakkokauppa päättyi marras–joulukuun vaihteessa. Vuoden takaiseen verrattuna kotimaista siementä on myyty yli 800 000 kiloa enemmän. Lisäksi varauksia jo loppuunmyydyistä lajikkeista on kirjattu ylös noin 100 000 kilon verran. Kotimaisesta siementuotannostamme on tällä hetkellä myyty noin 85 %, mikä on vuodenaikaan nähden korkea lukema. Kiitos siis jo tässä vaiheessa kaikille siemenperunaa tilanneille!

Ulkomaille olemme myyneet suomalaista siemenperunaa lähes tismalleen saman verran kuin viime kaudella, yhteensä noin 3 200 000 kiloa. Toissavuonna lukema oli peräti 3 700 000 kiloa, mutta Venäjän oman siemenperunatuotannon laajetessa on suomalaisen siemenperunan vientimääriä tuotu alas vuosi vuodelta. Takavuosien ennätyslukemiin ei näillä näkymin ole paluuta. Tämän hetken vientikauppa jakaantuu koko lailla tasan Venäjän, Ruotsin ja muun Euroopan välillä. Eurooppaan voitaisiin tänä poikkeuksellisena vuonna myydä paljon enemmänkin, mutta eurooppalaista perunapulaa ei valitettavasti osattu ennakoida tuotantoasuunnitelmia tehtäessä.

Päälajikkeistamme Colomba ja Challenger ovat tällä hetkellä loppuunmyytyjä. Myös Annabellen varasto on lähes tyhjillään, sitä on jäljellä kolmisenkymmentä tonnia eli alle 2 % lajikkeen koko sertifioitavasta siemenvarastosta.

Sen sijaan uusimman päälajikeemme, taudinkestävän yleisperunan Noblessen varasto ei tyhjene helpolla, vaikka sen siementä onkin jo tässä vaiheessa myyty paljon enemmän kuin vuosi sitten. Odotimme nimittäin pinta-alan perusteella varastoon noin 900 000 kiloa Noblessen siementä, mutta varastoon nostettiin lopulta runsaat 1 500 000 kiloa. Noblessen siementä riittänee siis kummassakin kokoluokassa pitkälle kevääseen saakka. Noblesse sopii kirkaskuoriseksi pakkausperunaksi. Myös kaikki merkittävimmät kuorimot ovat näyttäneet sille vihreää valoa. Satoisa ja maukas uutuuslajike on siis helppo myydä tilanteen mukaan joko kaupan kautta tai kuorimoteollisuuteen.

Varhaisperunalajikkeista Timo ja Avanti ovat tällä hetkellä loppuunmyytyjä. Timon siementuotantoa pyrittiin tänä vuonna lisäämään riittävästi aiempaan nähden ja tullaan lisäämään ensi vuonnakin entisestään, jotta siemenen kysyntään voitaisiin vastata. Avantia tuotettiin tälle kaudelle noin 200 000 kiloa eli kaksinkertainen määrä viime kauteen nähden, mutta kysyntä on senkin kohdalla ollut voimakasta. Ensi vuonna Avantin tuotantomäärä nostetaan noin 300 000 kiloon. Varhaislajikkeista Carreran siementä on tällä hetkellä vielä jäljellä 10 % lajikkeen koko varastomäärästä eli noin 30 000 kiloa.

Muista aikaisista lajikkeista uutuuslajike Sunita on herättänyt kovasti kiinnostusta. Sitä on nyt tilattu yli 500 tonnia ja koko varasto on myyty loppuun. Jessican isompaa kokoa on vielä saatavilla.

Teollisuuslajikkeista Asterix ja Innovator ovat lopussa.

Yhteenvetona tulevan kevään siementoimituksiin on vielä saatavilla:

  • Annabelle (aikainen, kiinteä) 40–50 mm
  • Carrera (varhainen, kiinteä) 30–40 ja 40–55 mm
  • Jessica (aikainen, yleisperuna) 40–50 mm
  • Mozart (punainen, yleisperuna) 30–40 mm
  • Noblesse (pääsato, yleisperuna) 30–40 mm ja 40–55 mm, HUOM. Edullinen hinta!
  • Siikli (aikainen, kiinteä) 28–40 ja 40–50 mm
  • Salinero (pääsato, jauhoinen) 40–55 mm
  • Talentine (pääsato, kiinteä) 40–50 mm
  • Violet Queen (violetti) 25–40 mm

 

 

Ota yhteyttä

Jätä viesti meille, otamme yhteyttä mahdollisimman pian.

Not readable? Change text. captcha txt