Kevytperuna saapui kauppoihin

  Luokittelemattomat

Alkavaksi talveksi on Suomessa tulossa kauppoihin uudenlainen perunatuote. Pirkka Kevytperuna on pakattu pesuperuna, jonka sisältämä energiamäärä on tutkitusti 30 % alempi kuin tavanomaisella perunalla. Tuotteella tavoitellaan uutta perunanmyyntiä erityisesti niissä kuluttajaryhmissä, joissa perunan syönti on muutoin nopeimmin vähenemässä.

Ruokakasvina peruna on kevyttä jo sellaisenaan, kun sitä verrataan tärkeimpiin ”kilpailijoihinsa” pastaan, riisiin tai vaaleaan leipään. Pasta sisältää vajaat 100 kilokaloria, riisi noin 150 kilokaloria ja vaalea leipä noin 250 kilokaloria 100 grammaa kohti. Perunaa myös syödään usein kerralla pienempiä määriä kuin pastaa tai riisiä. Keskimääräinen peruna-annos vastaa noin 5 % täysikasvuisen ihmisen päivän energiatarpeesta.

Keskimääräinen Suomessa vähittäiskauppaa varten pakattu ruokaperuna sisältää noin 80 kilokaloria energiaa 100 grammaa kohti. Suurin osa perunan sisältämästä energiasta on varastoitunut tärkkelysjyväsiin. Perunan energiamäärä riippuu siksi eniten perunan tärkkelyspitoisuudesta. Vaikka tärkkelyspitoisuuden ja keittotyypin välinen yhteys ei ole aivan suoraviivainen, voidaan yksinkertaistaen sanoa, että 100 grammaa kiinteää perunaa sisältää tyypillisesti noin 70 – 75 kilokalorin verran energiaa. Jauhoiset erät liikkuvat 90 kilokalorin tuntumassa.

Kevytperunassa pyritään yhdistämään erityisen matala, alle 56 kilokalorin energia määrä moitteettomaan keittolaatuun ja makuun sekä tietenkin perunoiden hyvään ulkoiseen laatuun. Kevytperuna sisältää toki lisäksi kaiken muun tavallisen perunan ravintosisällön, kuten runsaasti kaliumia, kuituja.

Tärkein edellytys tuotannon onnistumiseen on sopiva lajike. Lajike ratkaisee noin 70 % onnistumisesta. Kevytperuna-lajikkeeksi on valittu Colomba, jonka tiedetään muiden hyvien ominaisuuksiensa lisäksi saavuttavan hyvän keittolaadun jo hyvin alhaisilla tärkkelyspitoisuuksilla. Jäljelle jääviä 30 % pyritään kontrolloimaan viljelyteknisillä valinnoilla siten, että sattuman osuus jäisi mahdollisimman pieneksi. Kaikki kevytperunaksi viljellyt erät eivät lopulta sovellu pakattavaksi kevytperunana.

Kaupassa tuotetta odotetaan mielenkiinnolla. ”Kyllä tässä on mielenkiintoista juuri tämä uutuusarvo. Tällaista ei ole Suomessa ennen nähty. Innolla odotan, miten kuluttajat ottavat Kevytperunan vastaan”, miettii Ruokakeskon ostopäällikkö Liisa Eronen. ”Uskon, että tämä puhuttelee eniten nuoria aikuisia sekä terveystietoisia, kunnostaan ja hyvinvoinnistaan huolehtivia ihmisiä.”

Pirkka Kevytperuna on saatavilla marraskuun alusta lähtien Ruokakeskon Citymarketeissa ja K-Supermarketeissa sekä osassa K-Marketteja.

Ota yhteyttä

Jätä viesti meille, otamme yhteyttä mahdollisimman pian.

Not readable? Change text. captcha txt