Juuriäkämä-ankeroinen levinnyt Ruotsiin

  Luokittelemattomat

Perunat pilaava pienenpieni sukkulamato nimeltä juuriäkämä-ankeroinen on levinnyt etelämpää Euroopasta kohti pohjoista. Ruokavirasto raportoi, että se on nyt alkanut aiheuttaa ongelmia Ruotsissa etenkin etelässä sijaitsevan Skånen alueella.

Juuriäkämä-ankeroista on jo pitkään esiintynyt Amerikassa. Viime vuosina sen esiintyminen on yleistynyt Euroopassa muun muassa Saksassa, Hollannissa, Belgiassa, Portugalissa, Ranskassa ja Turkissa sekä nyt siis myös Ruotsissa. Suomessa esiintymiä ei ole todettu.

Juuriäkämä-ankeroinen on perunan kasvintuhoojien joukossa uudenlainen ankeroinen. Se ei liity Suomessakin esiintyvään keltaperuna-ankeroiseen eikä meillä hyvin harvinaiseen valkoperuna-ankeroiseen. Uudet ankeroiset ovat mikroskooppisen pieniä sukkulamatoja, tieteelliseltä nimeltään meloidogyne chitwoodi ja meloidogyne fallax. Ne eivät ole paljain silmin nähtävissä ennen kuin peruna näyttää matojen aiheuttamat oireet. Oireet näkyvät sekä perunan pinnassa että sisällä mallossa.

Tuholaisten hävittäminen on vaikeaa, sillä juuriäkämä-ankeroiset säilyvät maassa monien erilaisten isäntäkasvien loisena. Ne ei kuole maasta, vaikka perunanviljely lohkolla joksikin aikaa lopetettaisiinkin.

Juuriäkämä-ankeroiset ovat karanteenituhoojia. Niiden löytymisestä on velvollisuus ilmoittaa Ruokaviraston kasvinterveysyksikköön.

Lue lisää

juuriäkämä-ankeroisista

Ruokaviraston tiedotteesta
Ota yhteyttä

Jätä viesti meille, otamme yhteyttä mahdollisimman pian.

Not readable? Change text. captcha txt