Avanti hopealle Merimaskussa

  #Annabelle, #Carrera, #Colomba, #Jessica, #Timo, Uutiset

Kantaperuna, Hankkija ja Syngenta järjestivät juhannuksen jälkeisenä maanantaina kenttäpäivät Merimaskussa. Varhiasperunoiden lajikekokeen äärelle kerääntyi sateisesta säästä huolimatta hyväntuulinen joukko alueen perunanviljelijöitä.

Kahvin ja pullan voimin käytiin vireää keskustelua varhaisperunan markkinatilanteesta ja alkaneen perunakauden näkymistä. Lajikekentällä käytiin läpi varhaisen pään uutuslajikkeita ja vanhempiakin tuttuja. Lajike-esittelyn jälkeen Syngentan Arto Markkula esitti pellolta löytämiensä esimerkkien avulla ajatuksia perunan lehtioireista ja niiden torjunnasta.

Huhtikuun 13. päivänä istutetulla lajikekentällä kaikki yhdeksän lajiketta olivat ehtineet tuottaa juhannukseen mennessä jo mukavasti satoa. Kokeen tulokset analysoidaan tarkasti myöhemmin syksyllä, mutta kentällä tehtiin jo tapahtumapäivänä koenostot, joiden perusteella lajikkeiden menestyksestä saa jo osviittaa.

Koenostonjen perusteella varhaiskokeen ylivoimaisesti satoisin lajike oli Colomba. Colomba oli ehtinyt jo kasvattaa varsin komean kauppakelpoisen sadon. Kasvia kohti se oli muodostanut 23 mukulaa, ja satoa kertyi keskimäärin 1,5 kg yhtä kasvia kohden. Laatu oli erinomaisen hyvä, kuten koko kokeen laatu ylipäätään.

Toiseksi kokeessa kiilasi uutuuslajike Avanti. Avanti on uutuus, joka tähtää nimenomaan aivan ensimmäisten nostojen varhaisperunaksi. Lajike antoi siis nyt hyvät ensimmäiset näyttönsä saariston keväässä. Avantin mukulaluku oli keskimäärin 15 ja sato per kasvi 1,26 kiloa. Avantin sato oli merkillepantavan tasakokoista, käytännössä koko sato oli koenostojen perusteella jo nyt kauppakelpoista perunaa. Ylikokoisia Avantissa ei silti vielä ollut ollenkaan. Aivan Avantin tuntumaan kolmanneksi nousi vielä koevaiheessa oleva nopeakasvuinen lajike Sunita.

Seuraavat viisi lajiketta olivatkin sitten satomäärältään käytännössä tasoissa. Annabelle, Carrera, Timo, Jessica ja kilpaileva varhaisperunalajike olivat kaikki ehtineet kasvattaa noin 1,2 kg perunaa yhtä kasvia kohti. Kookkaimmat ja samalla kauneimmat satomukulat esitteli Carrera. Carrera oli tehnyt kentällä 10 tasakokoista mutta jo melko kookasta mukulaa per kasvi. Annabelle, Jessica ja kilpaileva lajike hätyyttelivät rinta rinnan Colomban kasvikohtaista mukulalukua 21 mukulallaan.

Kokeen peränpitäjäksi jäi pääsadon lajike Talentine, joka oli juhannuksen tietämissä vielä täydessä kasvussa.

LAJIKE SATO/KASVI LASKENNALLINEN KG/HA MUKULALUKU
Colomba 1,5 kg  65 800 kg/ha  24
Avanti 1,3 kg  56 300 kg/ha  15
Sunita 1,3 kg  55 200 kg/ha  13
Annabelle 1,2 kg  53 500 kg/ha  21
Timo 1,2 kg  53 000 kg/ha  18
Carrera 1,2 kg  53 000 kg/ha  10
Kilpailija 1,2 kg  51 300 kg/ha  21
Jessica 1,2 kg  50 700 kg/ha  21
Talentine 0,9 kg  37 900 kg/ha  14

Kuten aina, koenostojen tulokset ovat lähinnä suuntaa antavia. Varsinaiset tilastokelpoiset tutkimustulokset saadaan syksyllä, kun sato on kokonaisuudesssaan analysoitu.

Kiitämme tässä vaiheessa vieraita ja kumppaneita mukavasta ja onnistuneesta tapahtumasta ja ennen kaikkea tilan isäntiä vieraanvaraisuudesta!

Ota yhteyttä

Jätä viesti meille, otamme yhteyttä mahdollisimman pian.

Not readable? Change text. captcha txt